Conacul lui Popeci de la Padea – un ţinut de basm creat cu fonduri europene

De ieri a inceput o excursie de popularizare a investitiilor realizate cu fonduri europene, prin PNDR. Primul astfel de obiectiv vizitat a fost conacul Padea, refacut cu bani europeni, dar si cu fonduri proprii ale noului proprietar, Constantin Popeci. Conacul a fost refacut cu 2,1 milioane de lei.

Agenția de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) organizeaza, in  perioada 6-9 mai 2014, in județul Dolj, o vizita de exemplificare privind accesarea fondurilor europene pe proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurala (PNDR). In prima zi, au participat la eveniment 28 de persoane, reprezentanti ai Grupurilor de Actiune Locala (GAL), ai unor ONG-uri si foarte putini fermieri. APDRP organizeaza astfel de vizite in teritoriu pentru ca potentialii fermieri sau intreprinzatori care doresc sa acceseze bani europeni sa fie in dialog direct cu beneficiarii fondurilor europene și cu oficialitațile pentru a ințelege mecanismul de accesare.

Conacul din Padea pare desprins dintr-un basm

In prima zi, cei interesati de atragerea fondurilor europene prin intermediul PNDR s-au deplasat in comuna Dranic, unde au vizitat conacul Padea, modernizat cu fonduri de la PNDR de catre antreprenorul craiovean Constantin Popeci.
Inconjurat de o padure de castani, conacul renovat se arata vizitatorului ca intr-un tinut de poveste. Construit in anul 1907, conacul a apartinut lui Nene Pop, care l-ar fi construit in cinstea sotiei sale, Relly, al carei nume este gravat pe partea din fata a conacului.
Tot ce se stie cu certitudine este ca, in 1945, cladirea a fost transformata in preventoriu. Acolo au fost gazduiti copii care proveneau din familii sarace si destramate, și care erau ingrijiti cu multa dragoste de o familie de medici.
In urma cu cativa ani, Constantin Popeci a achizitionat conacul, iar acum incearca sa recupereze mobilierul original, care se afla prin casele satenilor. Reprezentantii proprietarilor spun ca au gasit incaperi care aratau ca acolo s-au desfasurat activitati scolare.
La ora actuala, dupa ce a fost renovat cu fonduri europene printr-un proiect pe PNDR, conacul a fost transformat in pensiune de patru margarete, introdusa deja in circuitul turistic. „Conacul se intinde pe o suprafata de patru hectare, incluzand si parcul din jur. Conacul a fost transformat in pensiune de patru margarete. Au fost deja organizate aici cateva evenimente. Sunt interesati cei pasionati de vanatoare, pentru ca in zona se practica vanatoarea, dar conacul este destinat tuturor celor care doresc sa organizeze evenimente familiale, conferinte si alte evenimente“, a declarat Mihaela Gogoasa, manager de proiect in cadrul Popeci Tour SRL.
In fata conacului se afla o padure de castani, care in aceasta perioada a anului sunt infloriti si unde albinele roiesc incontinuu.
Legenda spune ca, pe vremuri, conacul l-ar fi gazduit pe rege, care participa la vanatoare in tinutul din zona. Pentru a afla adevarul, Constantin Popeci a angajat persoane specializate care sa faca o documentare amanuntita a trecutului conacului, pentru a putea fi prezentata o poveste a locurilor, care sa corespunda realitatii.

Cum s-a transformat o ruina intr-o bijuterie turistica, accesand fonduri europene

Cladirea a fost renovata complet cu fonduri europene, pastrandu-se stilul arhitectural adoptat de cel care a construit conacul.
„Este un proiect ce a vizat renovarea unei cladiri foarte frumoase. A fost aprobat in 2010, iar durata de implementare a fost de 24 de luni. Rezultatul il vedeti: o cladire deosebita, o proprietate deosebita si o locatie deosebita. Fondurile europene au fost folosite la restaurarea acestui conac – este o cladire construita la inceputul secolului XX – care a fost refacuta. Valoarea proiectului a fost de 2,1 milioane de lei, din care fonduri nerambursabile au fost de 840.000 de lei“, a spus Catalin Voiculescu, asociat la firma de consultanta Coridor Financial, firma care a realizat proiectul de finantare pentru firma lui Popeci, cea care administreaza conacul.
La finalul vizitei de ieri a celor interesati de fonduri prin PNDR, proprietarii conacului Padea au primit o propunere care nu putea fi refuzata: aceea de a fi introdus obiectivul respectiv de la marginea satului Padea, din comuna Dranic, in circuitul international de turism, astfel incat sa fie atrasi in zona mai multi turisti straini.
Popeci se gandeste sa extinda domeniul de la Padea, pentru a oferi si mai mult confort celor care merg sa-si petreaca timpul in oaza de verdeata si de liniste. El vrea sa achizitioneze si terenul din fata conacului, unde sa fie amenajata o balta pentru cei care vor sa mearga la pescuit. La ora actuala, turistii care ajung la conac au posibilitatea sa joace tenis, sa mearga la piscina, la vanatoare sau pur si simplu sa se odihneasca in mijlocul naturii.

Finantari noi pe PNDR: se lanseaza o noua sesiune pe 20 mai

Directorul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Dolj, Daniel Popescu, a explicat ca luna aceasta se lanseaza o noua sesiune de proiecte: „Anul acesta, exista finantari pentru modernizarea exploatatiilor agricole, atat pentru micii fermeri, cat si pentru marii producatori agricoli. Pe 20 mai se deschide o noua sesiune, care se va incheia la mijlocul lunii iulie. Cei interesati pot opta atat pentru activitati in agricultura, ceea ce inseamna achizitii de utilaje agricole, infiintari de plantatii viticole, legumicole, pomicole, dar si in domeniul zootehniei, adaposturilor pentru animale si altele“.
Noutatea fata de anii anteriori este aceea ca cererile de finantare pe PNDR se pot depune si online, fara ca beneficiarul sa se mai deplaseze la Bucuresti, ca in anii anteriori.
Deocamdata, pe noul PNDR nu s-a publicat ghidul solicitantului, iar reprezentantii APDRP de la Bucuresti, prezenti, ieri, la Padea, au precizat ca se vor completa proiectele pe vechiul ghid, valabil la programul anterior (PNDR).

Alte investitii realizate cu fonduri PNDR

In zilele urmatoare sunt programate vizite in alte localitati: Dabuleni, Giurgita, Segarcea, Ţuglui, unde vizitatorii pot vedea alte investitii create cu fonduri europene.
Acest eveniment are loc in cadrul Campaniei EuroAgricultura lansata la nivel național de APDRP, pentru prezentarea și multiplicarea informațiilor privind accesarea și derularea finanțarilor europene acordate Romaniei pentru agricultura și dezvoltarea rurala, au precizat organizatorii.

Despre reteaua de multiplicatori de informatii

La nivelul judetului Dolj se va crea o retea judeteana a multiplicatorilor de informatii, care va avea in componenta aproximativ 50 de reprezentanti ai societatii civile.
Unii dintre cei prezenti ieri la Padea au fost sceptici ca se va putea realiza o retea „functionala“ a multiplicatorilor de informatii despre accesarea fondurilor europene, mai ales ca mai exista, la nivel national, inca o retea similara cu cea pe care vrea sa o infiinteze EuroAgricultura, numita Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala.

Sursa: www.gds.ro